
Żywienie pacjentów w opiece paliatywnej
Webinar: Żywienie pacjentów w opiece paliatywnej
Zapraszamy na kolejny webinar organizowany razem z Fundacją Hospicjum Onkologiczne, podczas którego zagłębimy się w temat żywienia pacjentów w opiece paliatywnej.
Żywienie, to jedna z podstawowych i najważniejszych czynności w naszym życiu. Niezależnie od tego czy w zdrowiu czy w chorobie, nasz organizm potrzebuje substancji odżywczych. Niedożywienie u pacjentów otoczonych opieką paliatywną jest rozpoznawane u 50 do 80% tej grupy chorych. Głodzenie związane z chorobą jest niezwykle poważnym i częstym problemem, który wpływa na wiele różnych czynników.
Na spotkaniu dowiecie się Państwo o tym:
- jak ocenić stan odżywienia pacjenta i wcześnie wykrywać niedożywienie,
- jak dobrać odpowiednią metodę wspomagania żywieniowego i leczenia żywieniowego,
- jak określić zapotrzebowanie na składniki odżywcze,
- jak zachęcić pacjenta do jedzenia,
- jak radzić sobie z najczęstszymi powikłaniami leczenia dotykające przewodu pokarmowego pacjenta.
Webinar obędzie się online na platformie Zoom. Po zakupie biletu otrzymasz od nas mail z linkiem do zalogowania się.
Podczas spotkania przewidziany jest czas na pytania słuchaczy.
Data: 26.8.2025 | 19:00-21:00
Miejsce: Platforma Zoom
Webinar jest częścią cyklu spotkań wokół tematów umierania i śmierci – wspólnej edukacyjnej inicjatywy Fundacji Hospicjum Onkologiczne oraz Instytutu Dobrej Śmierci.
Prowadzący:
Jakub Krawczyk
Absolwent kierunku Dietetyka na Wydziale Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. W 2019 roku obronił pracę dyplomową pod tytułem „Zwyczaje żywieniowe, a stan odżywienia osób dorosłych chorujących na cukrzycę typu 1” uzyskując tytuł magistra.
W obszarze szczególnych zainteresowań i pracy badawczej znajduje się żywienie pacjentów z chorobami nowotworowymi i temat zapobiegania niedożywieniu związanego z chorobą. Na poszerzanie wiedzy i zdobywanie doświadczenia pozwoliła mu praca Narodowym Instytucie Onkologii – Państwowym Instytucie Badawczym im. Marii Skłodowskiej Curie w Warszawie oraz w Mazowieckim Szpitalu Onkologicznym w Wieliszewie.
Na co dzień pracuje na stanowisku adiunkta Zakładu Dietetyki Klinicznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, gdzie prowadzi zajęcia dla studentów kierunku Dietetyka oraz pełni obowiązki naukowe. Jednocześnie pracuje z pacjentami z chorobami nowotworowymi oraz w trakcie przygotowania i po zabiegach chirurgii bariatrycznej.